Voksbehandlede trægulv | Billig voksbehandling | Kurt Gulvmand Aps.


Voksbehandling af trægulve

Voksbehandling, bonede gulve, bonevoks, gulvvoks, lud og voks, ludvoks?


voks voksbehandling bonevoks gulvvoks ludvoks kurt gulvmand gulvafslibningVoksbehandlede trægulve er en sagablot. Et gulv behandlet med voks hærder og beskytter gulvet. Voksbehandlede gulve kaldes også bonede gulve, idet gulvet plejes og vedligeholdes med bonevoks, som danner en beskyttende hinde eller film på trægulvet. Voksbehandling af gulve er en gammel teknik, der efter mange års næsten glemsel er ved at dukke op igen. I gamle dage var voksbehandlede gulve meget blanke og skinnende, hvilket tog lang tid at opnå, og det krævede løbende polering med maskine. Voks kan bruges på alletyper trægulve, hvor porrefyldning af træets overflade ønskes. Voks giver trægulvet en slidstærk og silkemat overflade, som beskytter mod nedtrængning af snavs.

Voksbehandling skal gentages

Voksen fås enten klar eller tilsat hvide pigmenter.Voks er 100% fedt. Gulve, der er voksbehandlede, skal rengøres efter de anvisninger, leverandøren af voksen anbefaler. Vedrørende rengøring af trægulve med voksbehandling, tilrådes at kontakte din gulvmand eller voksproducenten for vejledning. Voksede gulve bliver skinnende blanke med polering men kan ikke tåle vand i større mængder, idet voksfilmen bliver plettet af vand. Voksbehandlede gulve kaldes også ‘bonede gulve’, og ses ret sjældent nu om dage.  Overfladen bliver meget blød med en voksbehandling, og behandlingen kan forholdsvis nemt gentages såfremt de nødvendige rekvisitter er til rådighed.  Til rengøring og vedligeholdelse af voksbehandlede trægulve kræves et vaskemiddel med voks til den løbende pleje. Gulvvoks til trægulve fås i flydende form på vandbasis og er meget lugtsvag. Inden voksen tilføres gulvet skal trægulvet have gennemgået en gulvafslibning eller gulvafhøvling først, idet voksen kun kan tilføres trægulve som har en træren overflade, hvilket vil sige et helt nylagt gulv eller gulv uden overfladebehandling. Voks til grundbehandling indeholder opløsningsmidler som er sundhedsskadelige, så derfor er det nødvendigt at sørge for god udluftning under arbejdet. Har et voksbehandlet trægulv fået ridser og hakker kan disse som regel vaskes væk med en våd klud.

Voksbehandling må vedligeholdes

Den løbende vedligeholdelse af trægulve er støvsugning, så snavs og lignende ikke ligger for længe, idet det kan medføre at smuds og snavs trædes ned i gulvet og kan lave ridser. At voksbehandle et trægulv er oftest knyttet til en ludbehandling, hvor voks bruges efter ludbehandlingen for at give en beskyttende overflade.  Vedligeholdelse af et voksbehandlet gulv sker ganske enkelt ved at voksbehandle trægulvet påny og efterfølgende polere. Voksbehandling er en neutral og næsten usynlig gulvbehandling, som har den ulempe at den er meget følsom overfor vand og vandsprøjt. Voksbehandling kan tilføres gulvet i varm tilstand men de fleste vokstyper der bruges idag kan påføres direkte fra bøtten uden forudgående opvarmning. Efter påføring af voks skal behandlingen hvile, men ikke tørre ud før den efterfølgende polering finder sted.

Voksbehandling tilrådes sjældent

Voksbehandling tilrådes kun til trægulve, der udsættes for meget lidt eller moderat slid, men bruges ofte i gamle og fredede bygninger hvor voksbehandlingen har fundet sted i hundreder af år.

Læs mere om ludbehandling

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *